Ook voor de verbouwing van het terrein van recyclingbedrijf Van Gerrevink worden de lokale bedrijven ingeschakeld. Draisma, Hollander Techniek en Mulder Systems, ieder met hun eigen expertise, bundelen hun krachten tijdens de verbouwing.
Recyclingbedrijf Van Gerrevink heeft in de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Dat ging gepaard met aanzienlijk meer voertuigbewegingen op het terrein en dat liep spaak. De interne logistiek moest efficiënter. Om dit mogelijk te kunnen maken is een verbouwing noodzakelijk. De weegbrug bij Van Gerrevink wordt verplaatst en het weegkantoor opnieuw gebouwd. Een klus die dus wordt uitgevoerd door alleen lokale bedrijven: onder andere Draisma, Hollander Techniek en Mulder Systems.
Van Gerrevink koos bewust voor deze bedrijven voor het uitvoeren van de verbouwing. Marc: “De meeste partners uit het bouwteam ken ik al jaren. Ze zijn klant van ons of we werken al heel lang samen. Velen hebben zelfs mijn vader of opa gekend. Ik ben inmiddels de vijfde generatie in ons familiebedrijf. Het voortzetten van die lange termijn relatie vind ik belangrijk. Bovendien weet ik gewoon wat ik aan deze partners heb en communiceren we eenvoudig onderling.” Toeval of niet, drie bedrijven uit het bouwteam zijn net als Van Gerrevink ook familiebedrijven. Tijdens de verbouwing is Draisma verantwoordelijk voor de bouwkunde, Hollander Techniek voor de elektrotechniek en werktuigbouwkunde en Mulder Systems voor de beveiliging.
Met een gemixt bouwteam, waar iedereen verantwoordelijk is voor hun eigen expertise, is samenwerken het sleutelwoord. Zonder elektra kan Mulder Systems de beveiligingscamera’s niet aansluiten en zonder dak en muren kan Hollander Techniek de elektrotechnische en werktuigbouwkundige voorzieningen niet treffen. Essentieel is een strakke en heldere planning. Hierbij blijft Marc van Gerrevink zelf nauw betrokken. Dankzij de planning verloopt de samenwerking gesmeerd, aldus Hans Mulderij, unitleider bij Draisma. Hans: “Hoe dat komt? Waarschijnlijk door de combinatie dat we elkaar al langer kennen en dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben. Zo werken wij regelmatig samen met Hollander Techniek bij andere projecten.” En ook Emiel Lulofs, accountmanager bij Mulder Systems, is het daarmee eens: “Het is de kunst om onze werkzaamheden zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. We blijven communiceren, de lijntjes zijn kort en zo zorgen we ervoor dat het project gecontroleerd verloopt.” Vanuit Hollander Techniek is projectleider Tobias Tiben betrokken, en vult aan: “In zo’n project moet je niet in je eigen straatje denken, maar echt het project met elkaar en voor elkaar uitvoeren. De neuzen moeten dezelfde kant op staan.”
Nog een overeenkomst tussen de vier bedrijven is dat ze allemaal bezig zijn met duurzaam ondernemen en een gezonde toekomst. Naast dat ze mooie duurzaamheidsambities hebben is het project bij Van Gerrevink een goed voorbeeld van het waarmaken van deze ambities. Marc: “Met deze verbouwing besparen we zo’n 765 wachturen van draaiende stationaire dieselmotoren (van de wachtende vrachtwagens) en zo’n 525 km aan intern transport. Dit resulteert in een enorme reductie van CO2-uitstoot.” Hans, Emiel en Tobias zijn het erover eens dat ze dankbaar zijn dat ze met dit project weer een steentje kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Marc is de vijfde generatie Van Gerrevink, en ook bij Hollander Techniek, Mulder Systems en Draisma overheerst het familiegevoel. Samenwerken met familiebedrijven, daar zijn ze het alle vier over eens: dat is werken met het oog op de lange termijn. Marc: “In een familiebedrijf is men trots op wat bereikt is met elkaar, is de persoonlijke betrokkenheid hoog en wil men uiteraard over 80 jaar nog bestaan. Daarvoor zijn lange termijn relaties met klanten essentieel. Dat wil zeggen dat iedereen zijn best doet om die klant- en partnerrelaties ook in stand te houden.” Ook al wordt er niet dagelijks zaken gedaan met de directeur van de bedrijven, de projectleiders nemen de normen, waarden en het gevoel van een familiebedrijf mee in hun dagelijkse werkzaamheden. Hans: “In een project als dit moeten we blindelings op elkaar kunnen vertrouwen, dezelfde taal spreken en een gezamenlijk doel voor ogen hebben. Dat gaat gewoon een stuk eenvoudiger met lokale bedrijven, en ja: bij voorkeur familiebedrijven.” Emiel: “Het is niet alleen ons kent ons, we vullen elkaar ook echt aan. En we willen elkaar zo lang mogelijk als partner behouden.” Het is een bijzonder project waar wederzijds respect en vertrouwen zichtbaar is. Dit heeft zich tot nu toe geuit in een vlekkeloze samenwerking waardoor alles precies volgens planning verloopt. De oplevering van de interne verbouwing staat gepland in de zomer van 2021.